Családi házak felmérése

Ingatlanok szemrevételezéses állapotfelmérése vásárlás előtt

CSOK és FALUSI CSOK

Mi az a CSOK?

A CSOK betűszó Családi Otthonteremtési Kedvezmény rövidítése és 2015. július 1. óta igényelhető. Ez egy lakáscélú támogatás, amelynek célja, hogy a családok könnyebben jussanak lakáshoz, házhoz, ingatlanhoz.

Ez új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is igénybe vehető.

Két részből tevődik össze: a vissza nem térítendő állami támogatásból és a kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből („CSOK hitel” néven is ismerhetik).

CSOK feltételei

A CSOK pénzügyi feltételei minden olyan bankban elérhetőek, amelyek a CSOK-ot folyósítják. Így ezzel a résszel továbbiakban nem is foglalkoznék, ez maradjon meg a pénzügyi szakemberek feladata. 

A CSOK műszaki feltételeivel kevesebbet foglalkoznak a pénzintézetek. Gyakran csak az értékbecslésnél derül ki, hogy valami nem stimmel a megvásárolni kívánt ingatlannal.

jogszabály így fogalmazza meg, milyen feltételeknek kell megfelelni:

lakás: a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel” amely rendelkezik legalább:

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,

b) közműves villamos energia szolgáltatással,

c) egyedi fűtési móddal,

d) *  közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és

e) *  közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;”

Ez első pillantásra egyszerűnek és egyértelműnek tűnik. Az ördög, ahogy lenni szokott a részletekben rejlik.

A jogszabály hivatkozik az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) előírásaira. Ez egy kb. 80 oldalas jogszabály, ami egyes részeinek szintén meg kell felelni annak a lakásnak, amire igénybe szeretnénk venni a támogatást.

Falusi CSOK

A Falusi CSOK néven elhíresült jogszabály-módosítás keretében további kedvezményeket lehet igénybe venni a preferált kistelepüléseken.

Használt lakás és ház vásárlása mellett azok korszerűsítésére, bővítésére és felújítására fordítható, vissza nem térítendő állami támogatás. E mellé kamattámogatott lakáshitel is igénybe vehető.

A műszaki feltételek itt is bonyolultak, a bankok különböző műszaki dokumentációk (állapotfelmérés, felújítási terv, költségvetés) beadását követelik meg.

CSOK csomag választása esetén teljeskörű műszaki támogatást nyújtok az ügyintézésben.